Waarom denken over je netwerk belangrijk is

Raf

Het belang van een goed plan.

Of u nu een nieuw thuisnetwerk opzet of het netwerk dat u heeft herbekijkt.  Het plannen en in kaart brengen van uw apparaten en het beoogde gebruik kan u veel hoofdpijn besparen.

Dingen kunnen behoorlijk ingewikkeld worden, maar weten wat je hebt en anticiperen op speciale gevallen maakt het aanzienlijk eenvoudiger om je netwerk in kaart te brengen. Het helpt u ook om te beslissen wat voor soort netwerkapparatuur u nodig hebt.

Ken uw Router

Laten we bovenaan beginnen en ons een weg naar beneden banen. Uw router is misschien wel het belangrijkste apparaat in uw thuisnetwerk. De taak van uw router is drieledig:

  • Verbinding maken met uw netwerk op internet.
  • Het verkeer van uw netwerk beheren.
  • Basisbeveiliging bieden.

In België krijg je de router meestal van je internet provider (Telenet, Proximus, Orange). Elk type heeft zijn eigen instellingen en regels. Via uw router kan een willekeurig aantal andere apparaten verbinding maken en loskoppelen wanneer ze komen en gaan. Uw router verwerkt alles op de juiste manier door apparaten een IP-adres toe te wijzen en poorten door te sturen, enzovoort. De router zorgt ook voor de basisveiligheid door als firewall te fungeren tussen het internet en uw intern netwerk.

Apparaten met vaste verbinding

Hoeveel van deze apparaten heb je? Als je er meer dan vier hebt, overschrijd je de capaciteit van de meeste routers. Dat betekent dat je een switch moet kopen zodat je meer ethernetkabels kunt aansluiten. Je zit snel aan 4 van deze apparaten.

voorbeelden zijn:

  • Computers
  • Laptops
  • Smart Televisie en digibox
  • Spelconsoles
  • Camera’s , alarmsystemen

Bij sommige van deze toestel kan je ook via Wifi verbinden, maar indien mogelijk is bedraad nog steeds de snelste en veiligste optie. Bij nieuwbouw en verbouwing is het ook steeds aangewezen om al vooruit te denken. Zo voorzie je al best aansluitingen op alle slaapkamers en op elke verdiep minstens een aansluiting om het wifi signaal te versterken.

Draadloze apparaten

Waar hebben uw draadloze apparaten de meeste activiteit? Als uw router zich aan de ene kant van het huis bevindt, maar uw slaapkamer aan de andere kant, dan zult u waarschijnlijk moeite hebben om behoorlijke snelheden te krijgen tijdens het browsen in bed. Kun je je router naar een meer centrale locatie verplaatsen? U kunt overwegen om een extra draadloos toegangspunt te kopen. Dit kan worden ingesteld om het signaal van uw hoofdrouter te herhalen en als bonus kunt u ook andere apparaten via ethernet koppelen.

Aansluiten van de apparaten

Aansluiten van de apparaten stopt niet bij het insteken van de netwerk-kabel of ingeven van een wifi-paswoord. Er zijn heel wat toestellen die je graag een statisch ip-adres wilt toewijzen. Dit om die draadloze printer altijd beschikbaar te houden, of te voorkomen dat je uw toestel niet meer vind in het netwerk. 

Draadloze beveiliging

Het belang van een goed beveiligingsprotocol (Liefst WPA-2) en een moeilijk te vinden paswoord is cruciaal om uw interne netwerk te beveiligen tegen ongewenste bezoekers. Dit wordt steeds belangrijker aangezien slimme toestellen en domotica meer en meer hun weg vinden in het thuis netwerk. (Je zou toch niet willen dat iemand via het netwerk jou garagepoort opendoet?) 

Wat kan Computechniek voor u doen?

Ga je bouwen / verbouwen of wil je uw netwerk eens upgraden? 

Computechniek bekijkt samen met u uw plannen en brengt in kaart wat je netwerk behoeften zijn. Zo kan je op voorhand al de juiste beslissingen nemen om een future-proof netwerk op te bouwen. Contacteer ons voor verdere informatie.

Mis nooit een bericht

Wordt op de hoogte gehouden bij een nieuw bericht
Only great content, we don’t share your email with third parties.
Arrow-up